„Огнена“ – Кристин Кашор

182475_b.jpg

  • Издател: Емас
  • Преводач: Емилия Ничева-Карастойчева
  • Година на издаване: 2013
  • Брой на страници: 344
  • Корици: меки

 

„Огнена“ е втората книга от трилогията на Кристин Кашор. Още с излизането си, тези книги печелят купища награди и бързо-бързо ги определиха като едни от най-добрите младежки заглавия. След като прочетох „Даровита“, естествено беше да продължа и с другите 2 части, а именно „Огнена“ и „Лазурна“. Книжките са доста интересни, а сега ще ви разкажа какво е хубавото и във втората.

Ако и вие сте чели първата книга от трилогията и тя ви е харесала, не се и съмнявайте, че и с останалите две ще е така. Във втората книга, стилът на писане на Кашор се подобрява значително и това си личи още от първите страници. 🙂

Файър (от огън) е последният останал човек-чудовище, живееща в Делс, където е настъпила война. Съседните крале възнамеряват да завладеят земите им и да откраднат короната на младия крал Наш и неговият брат – военачалникът Бриган. Историята моентално ни хвърля в едни тъмни времена, осеяни със шпиони, армии и разбойнически шайки.

Файър, има способности. Тъй като е човек-чудовище тя има способността на чете и контролира умовете на заобикалящите я хора. Но поради страха, който притежава – страхува се да не стане чудовището, което нейният баща е бил, тя е живяла години наред отричайки способностите си и се е опитвала да прикрие коя е била, за да може по този начин да се предпази. Но когато Файър е нападната от един бракониер, тя се отправя към Кралския град, за да търси отговори и помощ, но съдбоностна среща я поставя лице в лице с двамата души, които така силно се е стараела да избегне – Наш и Бриган. Знаейки за нейните способности и сили, както и за потенциалната защита на кралството, която тези сили могат да му осигурят, Наш я призовава да използва способностите си за доброто на кралството. Но кой може да каже кога силите са полезни и кога могат да те унищожат? Кой може да каже къде линията между двете спира? Къде се намира границата и кога мощта става деструктивна? Това, което ще намерите по-късно е една красива история за това как да възприемете кой сте и да победите страховете, които живеят вътре във вас.

Книгата описва една прекрасна история, в която главната ни героиня Файър е добре обрисувана. Тя е една смесица от характери, една смесица от бяло и черно, което ту отстъпва на единия цвят, ту на другия. Останалите персонажи също са сиви, но с различна наситеност. Кашор показва майсторство изграждайки реалистично кралското семейство в тази фантастична обстановка. Файър е една изключителна героиня, доста оригинална бих добавила. Кашор умело разгръща и описва миналото на Файър в настоящето на самата история, което помага на читателя постепенно да разбере и оцени съдбата и преценките ѝ. Но дори и така „Огнена“ е едно силно емоционално четиво, особено в самия си край. Романсът между Файър и Бриган е по-малко развит (което би могло да се хареса на читателите, които не търсят романтични фентъзита), но това не пречи на Кашор да даде плътност и на останалите си герои.

Това е една история за любов и загуба, надежда и страх, прошка и страст, и не на последно място история за човешкото и чудовищно-животинското във всеки един от нас! Файър ни е осигурила едно пътешествие из магическата земя, което не се забравя лесно! Този роман е смесица между фантазия, романтика, политически интриги, феминизъм, който би се харесал на всички любители на фентъзито. Насладете му се! 😉

P.S. Тази картинка стоя няколко месеца на десктопа ми, а наскоро разбрах, че това всъщност е интерпретация на самата Файър:

tumblr_mobg8ehfD81qfrrfso1_500

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s