„Кралицата на Юга“ – Артуро Перес-Реверте

65661_b

 

  • Издател: Еднорог
  • Преводач: Боряна Дукова
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 528
  • Корици: меки

Артуро Перес-Реверте, един от най-четените и превеждани испански писатели, е роден в Картахена през 1951 г. Завършва журналистика и политология, след дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата, се посвещава изцяло на литературата.

Книгите му са продадени в над 15 милиона тираж по целия свят. Голяма част от произведенията му са екранизирани – “Фламандският майстор”, “Морската карта”, “Учителят по фехтовка”, “Приключенията на капитан Алатристе”, “Деветата порта”, “Кралицата на юга”.

Лауреат е на множество литературни награди – „Кинжал“ за най-добър чуждестранен роман на Британската асоциация на авторите на криминални романи; Голямата награда на Франция за литература; наградата “Жан Моне” за европейска литература; рицар на френския орден на литературата и изкуствата, италианската награда „Валомброза – Грегор фон Резори“ за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.

 

Признавам си, че това е първият ми досег до творчеството на Артуро Перес-Реверте, въпреки че от известно време все се каня да прочета нещичко от разнообразното му творчество. Моето запознанство стана чрез „Кралицата на Юга“. Тя  излиза през 2001г., в България е издадена за първи път през 2002г., а наскоро беше преиздадена с ново облекло от изд. „Еднорог“. 🙂

arturo-perez-reverte-1024x571-853x571

Интересно е, че Артуро Перес-Реверте е работил като журналист за една от испанските телевизии, което неимоверно ме кара да мисля, че много от нещата описани в книгата и самият материал, който му е бил нужен за създаването ѝ, е събиран и базиран отчасти на истински истории. Истина или не, този опит му е помогнал да изгради един реалистичен свят за героите си. Подплатен с много описания на Мексико, испанските привички, мексиканският начин на мислене, ако изобщо може да се разграничи от този на всеки друг човек, наркотиците, наркотрафика и изобщо живота в тези среди – всичко това взето заедно няма как да не омае читателя, бил той фен на този писател, този жанр или самата тематика на книгата!

kralicata_na_iuga_2048x2048

Романът „Кралицата на Юга“ ни запознава с наркотрафикантите и техния свят. Намираме се в Мексико – там убийствата не са кой знае какво, случват се постоянно и са съвсем нормално нещо. А Тереса е красавицата, приятелката на Гуеро Давила – контрабандист, който вследствие на поет риск е убит. И ето как и нейният живот става застрашен и тя трябва да бяга. Напуска Мексико, заживява в Северна Африка, започва  обикновена работа… И най-важното – не допуска никой да узнае истината за нея и за нейното минало. Но не всичко е розово! Никак даже. Миналото ѝ постепенно се надвесва застрашително над нейната съдба. Последват ред събития, които развиват до н-та степен Мексиканката, правейки я ключов герой, издигайки я от обикновена красавица в най-влиятелната жена в наркосредите. Правейки я КРАЛИЦАТА! Но въпреки огромната крачка напред и развитието на нейната фигура, нищо от това не звучи неестествено или някак нагласено. Стилът на Реверте не оставя такива мисли. Неговото майсторство проличава из редовете и несъмнено допринася за въздействието на събитията и персонажите в романа, превръщайки ги в ярка действителност.

Тереса! Тереса Мендоса! Интересно е когато един мъж пише за жена. А Реверте несъмнено успява да изгради една стилна геройня. Създава от едно момиче жена. Тереса е в центъра на романа. Тя е там – из улиците на Мексико. И постепенно е развита, издигната до „кралицата“. А нейното изкачване по стълбицата в този толкова опасен, мъжки свят е един от най-важните похвати в книгата. И може би точно това – избора за главен герой, е направило романа толкова различен. И така Тереса става една силна жена, която знае как да се справи с трудностите и как да остане жива. Лекотата, постигната в нейното изграждане е съвсем естествено и целенасочено. Животът ѝ не е идеален – проблемите дебнат зад всеки ъгъл, а любовта не я подминава.

178_kralicata_na_iuga_2048x2048

„Кралицата на Юга“ на Артуро Перес-Реверте (изд. „Еднорог“) е един от най-наситените и напрегнати романи, които съм прочела тази година. Това е една от малкото книги, които наистина те карат да обръщаш страница след страница, за да разбереш как ще приключи всичко. Редовете изобилстват от дрога, наркотрафиканти и наркобосове, пари, наркокартели, а властта и политиката са умело вплетени измежду думите. Романът на Реверте разкрива истинското лице на наркотрафика, показва реални случки и всекидневни събития. Героите му заживяват из страниците на книгата, карайки нас, читателите, да се чудим дали не са реални. А този жесток свят не е измислица, а нечии всекидневен ужас.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s