„Арена 13“ – Джоузеф Дилейн

200621_b

  • Издател: Intense

  • Преводач: Деница Райкова

  • Година на издаване: 2016

  • Брой на страници: 272

  • Корици: меки

Фентъзи, с което наистина да настръхнеш? Да, точно това е Арена 13. Мястото, където страхът, ужасът и битките се вплитат в едно цяло и резултатът в повечето случаи е фатален за някого. Но не битките са най-ужасяващото. Не, не, не! Това обаче е Таласъма – злото, което властва в страната и което взема невинни жертви.

1434842908975

И така „Арена 13“ на Джоузеф  Дилейни (изд. Intense) е глътка въздух сред тийн антиутопиите. Авторът смело ни запознава с главния персонаж, с когото ще живеем из страниците на книгата. А това е Лейф – 16 годишното момче, което живее в немотия, а бедността е неговото всекидневие. Той е сирак. Но като всяко момче, мечтае да се бие на арената, на Арена 13, за да стане най-великият боец. И така съдбата му се усмихва – спечелва билет, даващ му правото на безплатно обучение при един от добрите бойци – Тайрън. Но не всичко спира до тук, не това е неговата реална цел. Да е най-добрият боец не е смисълът на живота му. Той има по-висша цел и тя е да отмъсти на Таласъма. Лейф търси и иска сблъсък с Таласъма, за да може да го убие и намери отплата за смъртта на неговото семейство.

 Едно от интересните неща в самата история е хрумката за лаксовете – същества, програмирани да правят спефицични неща я от кодировчици, я от самите си притежатели.

Дилейни определено се е постарал да изгради този уникален свят и аз съм напълно „за“, но някакси имаше нещо, което липсваше. Действието се развиваше в бъдещето, в един различен от нашия свят. Героите бяха „нови“ и с по-странни имена. Най-голямо впечатление ми направиха новите думи и речникът, използван за историята. Думи и фрази, непознати за мен и за вас – улум, ним, ордум…

Действието и самият ритъм на повествованието бяха доста забързани, Всичко се случваше като на мига през очите ни, нямаме време за много забавяния и почивки, защото случкикте се редят една след друга, коя от коя по-впечатляващи.

arena-13-banner-772x312

„Арена 13“ на Джоузеф Дилейни е новата фентъзи поредица, която си заслужава вашето внимание от първата до последната страница. Книгата е достойна първа част, което оставя много загадки и място за отговори за следващите две книги от поредицата. Казвайки това мисля, че в следващите части от трилогията ще се случат в пъти по-интригуващи неща, защото тази част поставя място за много по-нататъшно развитие. А ако харесвате битки, окърванени арени, вълнуващи сблъсъци, отмъщения, смърт, ожесточени войни, букмейкъри и много, много залози, а всичко това гарнирано с много кръв – това е вашата книга.

Ако тази книга ви е харесала, може да намерите и другите книги  на Джоузеф Дилейни, преведени на български, отново от изд. Intense – известната му поредица „Хрониките Уордстоун“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s