„Реликвите на смъртните“ – 4, 5 и 6 част

 

  • Издател: Ибис
  • Преводач: Вера Паунова
  • Корици: меки

Книгите от поредицата „Реликвите на смъртните“ са носители на редица награди и отличия, сред които:

– награда „Локус“, 2007, финалист;
– награди на Американската библиотечна асоциация, 2008, 2009, 2010;
– награда „Ейбрахам Линкълн”, 2010;
– отличие от Тексаската библиотечна асоциация, 2010;
– награда на Международната читателска асоциация, 2010;
– книга на годината на „Барнс енд Ноубъл“, 2011;
– бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“ ;
– бестселър № 1 на „Уолстрийт Джърнъл“ ;
– бестселър № 1 в Австралия и Нова Зеландия.

picture11.png

Ето, че дойде времето да пиша за останалите три части от серията „Реликвите на смъртните“ от Касандра Клеър (изд. Ибис). Трудно е да се пише за тази поредица, защото знам, че много от хората са я чели вече, а аз така съм закъсняла, че ме беше срам. А и не е лесно да се пише за хубави книги, все написаното изглежда плоско, недостатъчно и някак не показва всички хубави страни на книгата. А в случая е още по-трудно, защото става въпрос за цели 3 книжки. И така без повече обяснения и разтягане на локуми, ще се опитам да ви покажа всички хубости на втората част от тази серия, а именно 4 („Град на паднали ангели“), 5 („Град на изгубени души“) и 6 („Град на небесен огън“) част.

Image result for cassandra clare mortal instruments

 

След третата част имах чувството, че нещата няма да ме впечатлят повече отколкото до сега, но 4-та книга си е типичното продължение на третата, в стил Клеър. 😀 Предателствата си продължават – всичко може да се случи на всеки. Но тук се случва нещо повече – заплахите стават по-големи от всякога, когато започва избиране на редица ловци на сенки. А техните тела стават кървави отпечатъци на стореното, за да напомнят за него.

Интересното е, че за мен 4-та и 5та книга са някак свързващи що се отнася до 6-тата от поредицата. И все пак не разбирам защо повечето блогъри и буктюбъри казват, че тези книги, особено четвъртата, са най-маловажни и безинтересни. Има ключови неща в четвъртата книга. Да, вярно, не беше помитаща като първите три от поредицата, но определено си струваше прочита. Действията се развиваха доста добре, както обикновенно, случките бяха интересни, хумора си беше на ниво. Малко негативно и досадно ми стана, докато четях за драмата между двама от героите, нооо какво да се прави, не може всичко да е перфектно, а и трябва си известна доза драма. 😀 😉 И така от 4-та част скачаме на 5-та, в която много неща се променят!!!

В книга 5 -„Град на изгубени души“:

Страхотна част! Но аз не съм и очаквала друго. Много повече действия – книгата започва там, където 4-та част спира. Всичко става много по-интересно и интензивно. И въпреки, че едни от най-важните действия станаха в края на книгата, Клеър пак успя да ме накара да изпитвам адреналин, а прелистването на страниците беше с неописуема скорост. Краят. О, да – краят беше добре направен и точно както трябваше – начинът, по който свърши книгата определено ще ви накара да започнете последната част веднага след прочита на тази (хубаво, че аз си я имах под ръка, защото иначе не знам)!

„Град на небесен огън“ е шестата и последна книга от поредицата „Реликвите на смъртните“ от Касандра Клеър. Както може би се очаква, защото аз вече не се учудвам от таланта и стила на писане на Касандра Клеър, тази част отново беше възхитителна. Ето защо няма да ви го повтарям повече, мисля, че е ясно, затова ще кажа, че книгата беше невероятна и това не ме изненадва. А шестата книга е по-добра от всяка друга. Хиляди емоции – смях, сълзи, яд, гняв… всичко по реда си що се отнася за тези книги.

description

А шестата книга определено си е едно изключително финално сглабяне на всички книги от поредицата. И аз пак fangirl-вам всичко в книгата (хаха, колко учудващо, нали 🙂 )description

Последната част не беше никак кратка или лесно забравима. Трудно е с толкова голяма поредица като тази да се говори за всяко едно нещо в книгите, които те е заинтригувало, а и това няма как да стане освен ако ревюто не стане 109752269 страници дълго. Казано накратно, „Град на небесен огън“ беше дълбоко интригуваща и въздействаща част, един достоен завършек на велика поредица, една книга, каращате да преобръщаш страниците, за да откриеш я щастлив момент, я тъжна действителност. А войната, която се води ще ви донесе меко казано разрушение, но и едно обнадеждаващо бъдеще…

Светът, създаден в тази поредица винаги ми е бил крайно интересен и иновативен, вълнувал ме е, въпреки, че аз имах възможността да прочета книгите почти една след друга, без да се налага да чакам по една година за всяка нова част. Героите са реални и така живи, поради тяхното лесно окачествяване със самите нас. Дори и тези – най-извратените, също допринесоха за правдивостта на света в книгите.

В края на крайщата, Реликвите на смъртните е история за храброст и смелост, за война и жертви, за спасения и разруха, за приятелство и любов във всичките ѝ форми, за страст и привързаност!

Ако и вие като мен сте били изостанали с книгите на Касандра Клеър, не се чудете и ги започвайте веднага. Ще се потопите в един оригинален свят, който ще остави следа и няма да забравите дълго. Благодарение на изд. Ибис имаме достатъчно книги от писателката, които могат да се намерят преведени на български език, така че какво още чакате?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s