„Graffiti Moon“ – Кат Кроули

Graffiti Moon

 

  • Издател: Orange Books
  • Преводач: Елена Лорънс
  • Година на издаване: 2015
  • Брой на страници: 256
  • Корици: меки

 

Няколко момичета. Няколко момчета. Среднощно приключение.

Книгата „Graffiti Moon“ от Кат Кроули (изд. Orange) определено не бях сигурна дали ще се впише в моята представа за добър роман. Поради ред причини я отложих – не бях сигурна дали съм в настроението да чета за историята на дванадесетокласнички, които решават да отпразнуват завършването си откривайки един художник на графити (Сянката) и авторът на текстовете му – Поета. Нооо, не можах да устоя на изкушението да разбера и ето че я прочетох една вечер преди лягане.

Историята се развива бързо и динамично. Четивото е леко и приятно, а забързаното ѝ описание стимулира и бързината на четене.

Това е young adult роман и съответно като такъв няма как да пропусне изначалната тема за любовта, защото нека си признаем – тя е навсякъде, но за разлика от онези блудкавите, сладникави романи, от които можем да хванем диабет, този е с лек привкус и оставя едно приятно, ненарапчиво усещане след прочита.

И така „Graffiti Moon“ ни позиционира в една топла, дори бих казала гореща нощ, в която лудориите и щурите неща няма как да не се случат. Лио и Ед са най-добри приятели от както се помнят. Разликата между тях и съответно това, което ги сближава още повече е, че единия има талант и нюх за писането, а другия умее да изразява себе си чрез рисунки. А резултатът от общата им работа са едни чудесните графити, които запълват всяка празна стена из града. Но естествено, за да не ги арестуват те използват прякорите си – Сянката и Поета.

Graffiti MoonGraffiti Moon

Луси, заедно с приятелките си – Дейзи и Джаз са дванадесетокласнички, които са на прага да завършат. И, разбира се, това трябва да се отпразнува. А какво по-добро от това да намерят прословутите рисувачи на графити. Луси е запленена от тях от дълго време – като истинска творчески ориентирана натура, живопистта е нейната страст. Винаги, когато види изрисувана стена, тя остава запленена. Различава творчеството на Сянката, знае повечето му рисунки и, ето защо, иска да го намери и да се запознае с него. И как иначе – та те, според нея, имат толкова общо помежду си.

И така, една вечер Дилън – приятеля на Дейзи, казва, че познава прочутите таланти. Това води до внезапното решение да ги намерят… А какъв е обратът ще оставя на вас да откриете сами, защото не всичко е такова каквото изглежда, а много често точно това, което търсим е пред очите ни и само чака да го съзрем.

Книгата „Graffiti Moon“ е едно по-различно четиво и същевременно толкова познато. Книгата е с напълно обикновен сюжен, в който не се случва кой знае какво, но начинът на изказ е толкова колоритен, че просто те кара да го обикнеш.

Книгата е пълна с препратки към изкуството, остроумни шегички и добри цитати. Героите са пълни с живот – млади, диви и готови за срещнощни приключения.

Романът „Graffiti Moon“ е книга, която днешните тийнейджъри ще харесат. Четете я! За разлика от другите романи, чийто таргет са младите, този ще ви даде нещо, ще ви научи на нещо. Тази книга не е за всепоглъщатата любов от пръв поглед, този роман, колкото и кратък да е, ни отвежда в пъти по-далеч от това. И не на последно място, книгата е пример за това как едно леко, ненатрапчиво четиво може да разглежда много сериозни теми – изоставяне от родители, смърт, развод и прочие. Това е една нежна, романтична история с привкус на поезия и много, много изкуство.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s