„Всичко започна в книжарничката на Хюго“ – Шели Кинг

204241_b

  • Издател: Кръгозор
  • Преводач: Силвия Николовa
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 264
  • Корици: меки

Здравейте, книжни хора! Не съм писала от поне месец, но затова си имам много основателна причина. Въпреки многото работа напоследък, крайните срокове и хилядите ангажименти, успях да намеря време за една чудна книжка, която ме привлече светкавично още с прочина на заглавието ѝ. Това е именно книгата „Всичко започна в книжарничката на Хюго“от Шели Кинг, в превод на Силвия Николова (изд. Кръгозор).

Книга като книга. Всички интересуващи се от книги знаях, че през последната година излязоха около 6-7 книги за книжарници, сюжетите са еднообразни – действието се развива в някоя книжарница, а читателят е въведен в недотам розовия свят, който се крие зад вратите ѝ.

Като книжен човек и аз луднах по тези книги! Все пак те описват работата ми, няма как да не ми е интересно да ги прочета. Както знаете започнах „пътешествието“ си из тези дебри с „Книжарницата на колела“ последвана от „Моята прекрасна книжарничка“ и „Книжарницата на острова“. Очаква ме и тази на Пенумбра, но нея съм я заделила за по-добри дни.

Та така, книжката на Шели Кинг – „Всичко започна в книжарничката на Хюго“ разказва поредната история, развиваща се в една антикварна книжарница. Маги Дюпре е главната геройня – безработна жена, чакаща и търсеща нови възможности и работа в Силициевата долина. А докато чака и търси новата си прекрасна, добре платена работа чете безразборно любовни романи – от тези с разголените жени и разсъблечени корсажи по кориците. И така дните минават неусетно докато не намира книгата „Любовникът на лейди Чатърли“. Фабулата се завърта около мистериозно написаните писма между двама души – Хенри и Катрин, които Маги намира в тази книга. Те са си писали любовни писма между редовете на романа, а какво и кои са те може да разберете ако прочетете книгата. И така писмата бележат нова точка в живота на Маги, която решава, че трябва да разбере какво е станало с тяхната любов, дали да се срещнали и дали са все още заедно. Но как да го направи като те са си писали през 1961г., а „днес“ е 2009г.?

В книжката има един обрат, който е както очакван, така и не дотам ясно обоснован. Книгата е приятна за четене, но след трите книги, които съм прочела вече на тази тематика, бих казала, че ми напомня прекалено много на „Книжарницата на острова“, която не ме очарова.

25408444

Историята е приятна, лека и ненатоварваща. Чете се нежността и чувствеността на кореспонденцията между Хенри и Катрин. Но това няма как да е цялата история. Тук се преплита и животът на Маги, главната геройня. Тя е един провал в очите на майка си, която непрестанно я моли да се прибере в хубавата им къща, зарязана е от бившеното си гадже, не може да изразява чувствата си, живее под наем при Хюго, парите ѝ са към своя край, а тя е безработна. Общо взето животът ѝ е един хаос. И така всичко около нея сивее, докато не решава, че ще се постарае да вдигне антикварната книжарничка на крака, за да се докаже пред една високопоставена дама – Ави и така да си намери хубава работа! Постепенно обаче Маги намира своето място в света, разбира коя е и какво иска да прави с живота си и всичко това благодарение на малката, прашасала и мръсна антикварна книжарничка на Хюго.

И въпреки че историята беше приятна, не бих казала, че нямаше неща, които като читател ме подразниха. Няма как да не отбележа, че в книгата на 2-3 места има силно разминаване във времето, в което са се развили някои действия. Тези несъответствия ми се набиха на очи и намалиха удоволствието, поради не свършената добре работа.

Като една романтична книга и тук имаше любовна история, не само тази в кореспонденцията между Хенри и Катрин. И тук съответно е мястото да кажа, че според мен тази история никак не беше на мястото си. Първата и основна причина за това е, че тя ми се стори прекалено плоска, недобре развита и просто абсурдна. Като цяло, без нея книгата щеше да е в пъти по-приятно четиво. Неубедително бяха представени както Раджит и Маги като двойка, така и техните спорове и действия спрямо един друг.

И все пак книгата привлича с много неща, въпреки всичко все още мисля, че съдържа чар – кой книжен човек не обича да чете, вижда и посещава такива книжарници. Те, именно те, носят магията на книгите, това да се чудиш каква е историята на тази книга, какъв път е преминала, за да стигне до твоите ръце, моментът, когато търсиш определена книга и я откриеш, попадането на непознати заглавия и тръпката от прочитането на непознат автор… Всичко това, дори повече предлага и „Водното конче“!

В края на крайщата ще завърша с това, че книгата е една смесица между модерното и старовремското, между технологиите и овехтялото. Книга на времето. Книга на възможностите – пропуснати или не. И най-вече, това е книга, показваща силата на книгите, но само ако ние сме готови да им се отдадем и да намерим път към тях! За завършек ви оставям с един прекрасен цитат от книгата. Насладете му се:

Книжарниците са романтични същества. Съблазняват те с това, което предлагат, и ти разбиват сърцето с проблемите си. Запалените читатели си мечтаят да притежават книжарница. Смятат, че ден прекаран сред всички тези книги, ще осъществи най-голямата им страст. Те все още не знаят нищо за сортирането на заглавията, които идват, следенето на тези, които излизат, болките в гърба от носенето на книги и подреждането на рафтовете, малкото пари, които носи целият този труд. Всички тези читатели мислят само за сватбата, без да се замислят много-много за самия брак. Книгите са голямо бреме и няма как да се преодолее това.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s