„Роклята“ – Софи Никълс

201944_b.jpg

  • Издател: Сиела
  • Преводач: Гергана Стойчева – Нуша
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 256
  • Корици: меки

Пера, разкошни и изтънчени копринени рокли, сандали, бижута и… магия.

Това обещава анотацията на книгата „Роклята“ от Софи Никълс (изд. Сиела, 2016г.). Книгата е първа част от поредицата „Ежедневна магия“ и има какво да ни предложи!

12838714

„Роклята“ е своеобразна феерия от една магична и ежедневно-обикновена история, която докосва по определен начин, поглъщайки читателите си чрез необикновените нишки, преплитащи и „съшиващи“ се в един красив роман. Това е разказ за болката от миналото, майчините предрасъдъци в настоящето и светлото бъдеще. Книга за роклите, превръщащи се в изключително изкусни дрехи от копринени нишки и скрити шевове, криещи истинска магия.

Историята е доста праволинейна. Тя се центрира върху Ела и майка ѝ – Фабия. Фабия е от Иран, а Ела е дъщерята на Фабия и нейния италиански съпруг – Ензо. Той умира преди много години, така че не е включен в историята.

Този приказен роман започва с пристигането на Фабия и Ела в Йорк. Тя (Фабия) решава да започне „на чисто“ и отваря магазин за винтиж мода. Благодарения на нейните умения като шивачка, придружени с безупречния ѝ вкус и отношение към дрехите, тя си спечелва много клиенти, редом с тяхното одобрение. До тук всичко е в реда на нещата. Но идва по-важният въпрос, а именно дали и как двете дами ще успеят да се впишат в градчето. Ще съумеят ли да намерят и получат одорението  на неприветливото и затворено английско общество в личен план, ще преодолеят ли инстинктивното отхвърляне на екзотичното и различното от страна на англичаните?

30139166
Нещото, което привлича в историята е блестящият ѝ начин на поднасяне от страна на авторката спрямо читателя. Увлекателността на романа е притегателна и едно от абсолютните качества на книгата. Редица цитати ще остават в главата  ви след прочита.
32603678
Геройте, не само главните, но и второстепенните са добре развити, живи и плътни. Жужащи, практически подскачащи от страниците на книгата.
Всеки един от тях е интересен, както историята му, така и мотивите му. Били, Жан, Катрина, майка ѝ….
Магическите нишни ми станаха много любими – като малки късчета, разхвърляни из цялата книга. Историята не се върти около самата магия, т.е. тя не е водещата в романа, а е по скоро страничното и приятно допълнение към красивата история. Фабия и дъщеря ѝ имат умения, специфични способности. Наричат ги знаците – получават „видения“, когато има някакъв проблем. Сигналите, например, бяха доста, когато Жан бе наоколо…
22549750
Нещо, което бих искала да отбележа е, че този роман не е за всеки. Вероятно няма да се хареса на по-младите читатели, които търсят непрестанен екшън, драма и „cliffhangers„- в края на всяка глава. „Роклята“ е плавна, феерична творба. Действието не бърза. То е там – развива се постепенно, за да ни отпуска по глътка магия на всяка страничка.
За финал – заслушайте се в шетопа – той е винаги тук. 😉
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s