„Котаракът и Дяволът“ – Джеймс Джойс

205368_b.jpg

  • Издател: Лист
  • Преводач: Иглика Василева
  • Година на издаване: 2017
  • Брой на страници: 46
  • Корици: меки

„Котаракът и Дяволът“ е най-новата книжка в колекцията на новото, българско издателство „Лист“. Книжката на Джеймс Джойс е с илюстрациите на Чавдар Николов и е част от бъдещата им поредица – Детски шедьоври от велики писатели. Приказката е в превод на Иглика Василева, което е един голям плюс за творбата на Джойс. На 2 февруари, когато се навършиха цели 135 години от рождението на писателя, нареждан сред великите автори на ХХ век, издателството публикува за първи път в България „Котаракът и Дяволът” и „Котките на Копенхаген”. Именно тези две произведения на Джойс са събрани в тази книжка!

Image result for котаракът и дяволът

Историята е разказана във вид на писмо до неговия внук – Стивън Джойс. Докато ги пише Джойс е живял в Париж, а няколко дена от лятото прекарва в Божанси. Чрез писмата си до Стивън, той разказва легендарната история за това как е построен мостът във френския град край Лоара – една от най-дългите реки във Франция! Но тя е не само дълга, но и много широка, особено в частта, която е до града. Това бил голям проблем, защото, за да се премине на другия бряг, трябвало да се заобикаля прекалено много и да се правят много, много крачки.

kotarakat2-645x468

Проблемът е, че нямало мост. Но и божанси нямали парите, за да го построят. Ето че един ден Дяволът разбира от пресата за лошото положение в града и решава да спечели от това злощастие. Решил да се споразумее директно с кмета на Божанси – мосю Алфред Бирн. Дяволът си предложил услугите – да построй най-здравия мост само за една нощ! Но при едно условие – първият, който мине по моста да му принадлежи законно!

kotarakat3

Но какво става, когато на следващата утрин през чисто новия, здрав мост минава не човек, а котка?! Може да разберете само ако прочетете тази красива книжка. 🙂

Image result for котаракът и дяволът

Не на последно място искам да обърна внимание на илюстрациите, дело на Чавдар Николов. Рисунките на много нетипични, артистични и абстрактни, което показва голям размах и смелост от страна на художника. Такива рисунки не се срещат често в детските книжки, което само може да донесе позитиви към автора им и към изд. „Лист“ за това решение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s