„Снежната царица“

1-caccd2fkmvr1ecgvbik9pw

  • Издател: Лабиринт
  • Преводач: Светослав Минков
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 32
  • Корици: твърди

 

 

Има хиляди книжки за деца на пазара ни. Хиляди илюстратори, хиляди изрисувани книжки. Кои добри, кои не, в последно време няма никакво значение. Но идва моментът, когато сред всички останали заблести една, ярка като диамант. Тази, с прекрасните илюстрации, които спират дъха ти и ти я взимаш в ръце, опианен от възхита и внимателен, за да не я нараниш.

Image result for snow queen andersen vladislav erko

Да, такава реакция предизвиква „Снежната царица“ от Ханс Кристиан Андерсен (в превод на Светослав Минков, издава „Лабиринт“). Това бижу е една от най-харесваните и търсените книги днес, благодарение именно на удивителните рисунки на Владислав Ерко.

ВЛАДИСЛАВ ЕРКО (р. 1962) е сред най-утвърдените и обичани художници илюстратори в света. Носител е на редица престижни награди. Кориците му за поредицата „Хари Потър“ са признати за най-добрите. Илюстрирал е книги на Ричард Бах, Паулу Коелю, Кастанеда, с негови рисунки наскоро излязоха „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ на Шекспир. Но особено внимание заслужават илюстрациите му към детски книги. „Снежната царица“ на Ханс-Кристиан Андерсен с рисунките на Владислав Ерко му носи медала на Фонд „Андерсен“, „Голямата награда“ на Украинския конгрес на издателите (2002 г.), през 2006 г. е обявена за най-добрата детска книга в САЩ, а изданието, подготвено от английското издателство „Темплар“, е най-продаваното в каталога му за 2005 г. „Снежната царица“, както я е нарисувал Ерко, е излизала още в Южна Корея, Бразилия, Норвегия, Дания, Унгария, Русия, Чехия, Латвия, Гърция, Литва, а преди месец претърпя и третото си издание в САЩ.

Книжката „Снежната царица“ е само една от книжките, обогатени с неговите невероятни визуални богатства.

Image result for snow queen andersen vladislav erko
Image result for snow queen andersen vladislav erko

Историята, която ще намерите е разделена на 7 части. Тази приказка от така обичания Ханс Кристиан Андерсен е популярна из целия свят и любима на много поколения деца! Едва ли има някой, който да не обича тази история. И няма как да е другояче, защото това е история, възпитаваща и разказваща за доброто и злото, за омразата и любовта, за изконните неща от живота!

Със сигурност всеки от вас има поне едно издание с вълшебните приказни на Андерсен. Ако трябва да бъда искрена, аз дори на скоро си купих и едно на английски език. Но какво разграничава тези, които имаме от това на изд. „Лабиринт“? Как какво – илюстрациите на Владислав Ерко! Не знам дали има дете, което не би им се зарадвало, което не би ги обикнало. Само ги погледнете:

Image result for snow queen andersen vladislav erko
Тази история започва обикновено – история за едно момче и едно момиче. До тук добре. Още от началото на история се надяваме на хубав край, знаейки, че ще преминем през няколко изпитания, редом с главните приказни герои.
Всичко започва с едно необикновено огледало – омагьосано! То отнема всичко добро, което се оглежда в него и го прави точно обратното – зло. Колкото един човек е по-добър, толкова по-отвратителен и лош става той!
Но огледалото се разбива и малко парченце от него пронизва сърцето на момчето – то го отравя, замръзява сърцето му…

Момичето, неговият близък приятел от детството, забелязва промяна в поведението му и когато той изчезва, тя се впуска в приключение, за да го спаси.
След известно време, тя най-накрая го намира дълбоко в замръзналия дворец на Снежната царица…

Ще възтържествува ли доброто ще разберете ако разгърнете това удивително бижу!
Related image
Related image

След кратко проучване намираме и няколко разлики в новото и старите издания на приказката. В старите издания на приказките на Андерсен няма да откриете религиозни мотиви. Тук идва и преводът на Светослав Минков, който е осъвременен и ни докосва до истинското творение на Андерсен.

 

Подарете си това луксозно издание, за да намери място в библиотеката ви. То ще е любимо както на вас, така и на вашите малчугани. Прелестните илюстрации на Ерко не само допринасят за удоволствието от четенето на вълшебната приказка, но и неимоверно усилват визуалното удоволствие от прочита. Картините са запомнящи се, много детайлни и описателни. Малчуганите биха отделили часове в тяхното разглеждане, а защо не и да бъдат самите те провокирани да рисуват. Несъмнено това изключително детайлизиране на всяка рисунка показва както художествените възможности на илюстратора, така и живата му отдаденост за създаването на едно визуално пиршество за нас читателите!

Ако тази книга ви заплени, може да обърнете внимание и на другата книга, илюстрована от Ерко – “Приказки от мъгливия албион” (изд. “Лабиринт”).

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s