„Цветя от лед и пепел“ – Беатрис Колин

https://i4.helikon.bg/products/5679/20/205679/205679_b.jpg

  • Издател: СофтПрес
  • Преводач: Паулина Мичева
  • Година на издаване: 2017
  • Брой на страници: 336
  • Корици: меки

Два пътя водят към небето на Париж – Айфеловата кула и любовта

Ледени цветя – така наричат снежинките. Миг красота, после финал. Новостроящата се Айфелова кула прилича на ледено цвете. По план тя ще се извисява над града едва двайсет години – един-единствен миг от вечността, едно ледено цвете. Но за инженера Емил Нугие кулата е делото на живота му. Тя е плетеница от студено желязо и меки извивки, от въздух и светлина. И пак тя го свързва с любовта.
Емил Нугие и Катрин Уолъс се срещат във въздушен балон в небето над Париж. Той е там, за да направи снимки от високо на мястото, където Айфел ще издигне своята кула. Тя се качва като придружителка на брат и сестра от богато семейство. А може би и за да преодолее страховете си. Но долу, на твърда земя, страховете и стереотипите я застигат отново. Кейт е вдовица от Глазгоу, притисната от липса на средства и социалните очаквания, които й дават избор. Емил е натоварен с отговорността да осигури буржоазното си семейство и да избере подходяща съпруга.
Докато напук на присмеха и хулите на парижани Айфеловата кула постепенно се издига над града, Кейт и Емил трябва да решат дали любовта им ще се превърне в поредното ледено цвете.

Умело изтъкан от исторически факти и пълнокръвни герои, „Цветя от лед и пепел“ възкресява Париж от Бел епок – време на пищни балове и тайни дуели, на технически открития и импресионистично изкуство. Време и роман, в които се влюбваш.

Image result for eiffel tower construction workers

Романът „Цветя от лед и пепел“ на Беатрис Колин (изд. Софтпрес) е едно обещаващо четиво, съвкупност от много исторически факти и личности, примесено с художествената измисли и романса. Той представя умело света през 19век, на прага на революционното издигане на феноменалната Айфелова кула в Париж. Книгата ще ви омае, като постепенно ще ви потопи в атмосферата на Франция и привичките на това отминало време. Няма как да не спомена, че докато четях книгата я сравнявах по изказ с изискаността на „Гордост и предрасъдъци“; определено това е книга, която не само „отмаря“ от по-тежките четива, но същевременно доставя удоволствие от прочита, оставяйки едно много специално усещане!

25901561

В книгата „Цветя от лед и пепел“, Беатрис Колин ни среща с Кейт и Емил. Още в самото начало сме потопени в един зимен, февруарски ден през 1886г. – Кейт, шотландска вдовица, е придружителката на заможните млади членове на семейство Арол – Алис и Джейми. Двамата са  пременници на заможен строител в Шотландия и изживяват обиколката на живота си – голяма европейско пътешествие. А точно в този момент са в Париж, на път да се возят на въздушен балон и да видят целия град отвисоко. Но в този балон е и Емил Нугие, един от двамата инженери, участници в строежа на Айфеловата кула. Тя е предвидена да бъде най-високата сграда в света, а строежът ѝ е с цел отпразнуването на стогодишнината от Френската революция. И така на този балон започва техния романс.

Image result for eiffel tower construction workers

Но тази бъдеща връзка е обречена от хиляди препъни камъчета – разликата в класите и произхода, положението им в обществото, както и семействата им. Контрастът между тях е много голям. Докато Кейт е една вдовица, с предначертан път и никаква перспектива в бъдещето си, Емил е наследник на семейното имущество, един от главните проектанти на кулата. И, разбира се, от него се очаква да поеме семейния бизнес и да си намери класна жена, с която да се оженят и да продължат рода Нугие. От самото наччало е ясно – семейството му не би приело жена като Кейт – жена от нейния клас и на всичкото отгоре чужденка. Така започва тяхната история, която до последната страница не бе ясно как ще приключи! 😉

33846429

Книгата определено ми направи голямо впечатление, като дори ме накара да искам да разбера повече за някой от споменатите художници и фигури. Ако сте учили Архитектура (не дай си Боже) определено сте чували за Осман и това, което е направил за Париж. Сверявайки личната ми информация и части от романа, добро впечатление правят много правдивите ситуации и елементи използвани в историята. Определено високото познание на Париж и голямата предварителна подготовка и проучвания за написването на книгата си личат в този краен нейн вариант. И въпреки това, не съм сигурна дали много хора биха възприели тези персонажи така, както един по-запознат човек, на който всяко нещо би му изострило вниманието и направило впечатление! Дори това да е фикция, използваните от Колин персонажи от реалния свят (Нугие и Айфел и прочие) са добре балансирани с измислените от самата авторка – Кейт и пременниците Арол, които тя придружава.

32767636

Романтиката и Париж вървят силно хванати ръка за ръка, а романът „Цветя от лед и пепел“ определено ги вплита заедно умело. Ще ви успокоя, че това не е някоя сълзлива, романтична история, а добре изградена такава, в която не липсва нищо от реалния живот. Между страниците на „Цветя от лед и пепел“ няма да откриете крайно розови любовни случки или сцени. В създадената история ще откриете вътрешна борба, измами и предателства,нежна любов, копнежи и романтика, от които нито ще ви призлее, нито ще ви натежи. Колин успява да подчертае проблемите на времето, които са извън контрола на персонажите ѝ, като например класовото разделение.

Image result for eiffel tower construction

Image result for eiffel tower engineer

Книгата също така носи и друго послание – значителния проблем и тежкото положение, в което се намират жените в тази епоха.Разгръщайки се, историята ни позволява да надникнем в сърцето на Кейт и да видим как тя е „ограничена“ и неспособна да следва порива на сърцето си и да изживее любовта си с Емил. Колин успешно насочва вниманието ни към жените от нейното социално положение, на които е предложено съвсем малко в живота, родени без сребърната лъжичка. Историята ѝ беше отчасти покъртителна и караща да се замислим за това как днес приемаме свободата, която имаме.

„Цветя от лед и пепел“ е много добра книга, събираща рисковете, взети в любовта и живота, разкриваща социалното ограничение и класовото разделение, и всичко това на фона на феноменалния процес по изграждането на чудовищната за времето си кула – Айфеловата кула! „Цветя от лед и пепел“ е съвкупност от история и романтика, която със сигурност ще се хареса на много от читателите си! 🙂

П.С. И не на последно място, поздравления на изд. Софтпрес за нежната корица!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s