„Ангелски свят“ – Сюзън Ий

https://i5.helikon.bg/products/3294/20/203294/203294_b.jpg

  • Издател: Емас
  • Преводач: Елена Павлова
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 400
  • Корици: меки

А вие прочетохте ли вече втората част от трилогията на Сюзън Йи – „Ангелски свят“? Ако не, какво чакате? Малко след излизането на български на първата част – „Ангелско нашествие“, от изд. ЕМАС ни зарадваха и със следващата част, в която сме въвлечени в лудото приключение редом с Пенрин. Трилогията носи името „Пенрин и Краят на дните“, а последната част от нея – „Краят на дните“ излезе преди броени дни, правейки чест на издателството за това, че успешно издаде цялата поредица за по-малко от година. Разбира се, това никак не е чудно, взимайки предвид популярността, която придоби „Ангелски свят“ и то много заслужено. Ако все още не сте я започнали обаче – тук може да прочетете и моето мнение за главоломната първа част! 😉

Както вече сме свикнали, Сюзън Ий отново не разочарова своите читатели и във втората част. Типично за нея – екшънът продължава от там, където е приключил. Отново се намираме сред свят, изцяло разрушен и погубен – пренесени сме в същата тази постапокалиптична среда с натежала атмосфера. Сан Франциско е в останки, а Силициевата долина е обгорена. Опустошението, което започна в първата част „Ангелско нашествие“ (както сочи и заглавието) е оставило всичко в пустота и разруха. Ангелите са тук, за да воюват и заграбват!

 

Къде е Пенрин? 17-годишното момиче успя да спаси сестричката си от ужасяващото гнездо на ангелите, но това не означава, че с нея всичко е наред. Нещата, не винаги се стичат така, както сме искали. Сестра ѝ вече не е малкото миловидно момиченце, с което се запознахме в „Ангелско нашествие“. И никога няма да бъде! Двете момичета, заедно с майка им отново поемат на път, за да се опитат да спасят остатъка от света си. Но скоро Пейдж среща ново препятствие – възприемайки я за чудовище, тя е уловена, а резултатът е ужасяващ и кърваво червен. Светът е подвластен на ангелите, които не спират да сеят смърт, а пустотата на града е допълнителен щрих към всичко, което ги заобикаля. Пенрин става пряк свидетел на това, на което са способни, а настоящето не изглежда изобщо розово.

Фабулата нито за миг не губи първоначалното намерение на Ий да ни представя устремено всичко без значение дали има брутални сцени, реалистични ситуации и суров свят. Прекрасният ѝ стил на писане отново е разпознат и тук – редом с бруталностите намираме и множество забавно-саркастични сценки, спиращи дъха моменти и мноого, много обрати, типично по нейн стил. Действията в книгата нито за миг не утихват, а напротив. Бясно препускаме из страниците на „Ангелски свят“ сякаш сме там, редом с Пенрин, борейки се ръка до ръка за доброто.

Пенрин е онази безстрашна геройня, за която всеки мечтае да чете или да бъде. Смела, безстрашна и жертвоготовна, тя е там, за да вдъхне надежда на всичко и всеки. Тя притежава несломима сила на духа и се изправя срещу всяко оръжие, изпречило се на пътя ѝ. За да го  унищожи. За да помогне. И за да ни изуми дори повече от преди.

25641055

 Срещата с Рафи в тази книга е на доста по-късен етап. Той все още издирва крилата си, защото без тях няма как да се присъедини отново към ангелите и да  бъде техният предводител, както му е отредено! Когато го намираме, той отново се доказва като непоколебим и целеустремен персонаж. Но важният въпрос идва, когато трябва да избере между така исканите си крила и спасението на Пенрин…
В „Ангелски свят“ Сюзън Ий създава персонажи, малко на брой, но с ключови роли, незаменили с други, изграждащи бурна история. Спойката между тях е прекрасно изградена и превръща романа в една чудесна история.
 Сюзън Ий притежава неуспорим талант, чрез който успява да изгради един шеметен постапокалиптичен свят, в който нищо не е сигурно и всичко може да се очаква. Обратите са на лице, реалистично-бруталните сцени дебнат на почти всяка страница, а шегите, дори в най-напечените ситуации, са там, за да ни представят една възхитителна книга.

П.С. Започвайки с разпространението на електронна книга, публикувана в интернет пространството, Сюзън Ий бързо омайка хиляди хора и получава признателност от множина. Днес книгите ѝ са преведени на повече от 35 езика, очаква се екранизация по трилогията ѝ, а читателите ѝ не спират да се множат. Това не е случайно, както казах трилогията ѝ е динамична още от първата страница на книга 1 – „Ангелско нашествие“. Това е една пристрастяваща история, която ще се хареса на мнозина.

П.С. 2 – Третата книга от трилогията – „Краят на дните“ излезе преди броени дни, ще я познаете по вълшебната корица:

206035_b

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s