„Всичко, всичко“ – Никола Юн

202620_b

  • Издател: Ибис
  • Преводач: Вера Паунова
  • Година на издаване: 2016
  • Брой на страници: 320
  • Корици: меки

 

„Всичко, всичко“ е книгата, която отлагах прекалено дълго, но сега, след като съм я прочела съм щастлива, че я подхванах. Това е една съвременна тийн история, в която главната геройня е тежко болна. Този тип литература се нарича sick-lit, типичен стил за книгите на Джон Грийн.

Историята разказва за Маделин, 18-годишно момиче, което е болно от тежък комбиниран имунодефицит (ТКИД) – рядко заболяване, което е доста опасно. То изисква много мерки и предпазване от всичко – всяко нещо може да убие Мади – външният въздух, хората, дребно замърсяване и какво ли още не, защото тя е АЛЕРГИЧНА към света.

И така живота на Маделин е много отшелнически – тя живее в бяла стая, с бял диван и бели стени, облича се в бяло, не излиза от дома си, живее в херметически затворено пространство, а единствените хора, с които общува са нейната майка и медицинската ѝ сестра Карла, която от сутрин до вечер е при нея. Дните на Мади минават в безброй прегледи – мерена на температурата през 2 часа, на кръвното, ядене по три пъти на ден в точно определени часове, лягане и ставане почти по часовник.

Всичко е еднообразно и дните ѝ не се различават по нищо. Днес е като вчера, а вчера е като утре. Без НИКАКВА разлика, защото ако нещо се промени, тя може да умре.

Да, но един ден идва ново семейство на улицата, в къщата отреща – семейството на Оли. И тя е заинтригувана. Иска да го опознае, да разбере кой е, да говори с него, да го докосне, да го пипне. Постепенно започва да иска всичко, всичко с него – да разкрие себе си, да го усети, да бъде с него – иска най-сетне да започне да живее.

Навярно не можем да предвидим бъдещето, но все пак има неща, които можем. Например сигурно е, че ще се влюбя в Оли. И е почти сигурно, че това ще бъде катастрофа.

Останалото оставям на вас да разберете сами! 😉

„Всичко, всичко“ носи много емоции. Книгата е пълна с сериозни моменти и забавни шеги, с тъга и забава, неподвижност и приключения, чистота и отравяне. Много емоции минаха през мен докато четях – в началото изпитвах съжаление към Маделин за това, че не може да изпита и изживее всичко, което момиче на нейната възраст приема за даденост, постепенно започнах да я подкрепям за спонтанните ѝ решение, бях щастлива с нея, защото тя заслужаваше всяко едно нещо с Оли.

Оли – пълната противоположност на Маделин. Ако тя е кротка, той е бунтар. Ако тя е спокойна и тиха, той е вихрушка, която постоянно се покатерва някъде. Емоциите му са силни, той е романтичен и мил, чувствителен и добър. Семейството му е една голяма каша – баща му е алкохолик, който заради изгубена работа, постепенно започва да бие жена си, да удря и хвърля всичко наоколо. Така ако трагизмът при Маделин е болестта ѝ, то при Оли е семейството му с всичките си проблеми.

И още от самото начало на книгата беше ясно, че те двамата – Маделин и Оли – ще са като две парченца от един пъзел, които ще се намеря  постепенно и ще се допълнят, прилепяйки се едно до друго идеално! 🙂

18692431

Майка ѝ от своя страна ме изуми и разочарова едновременно. Без да издавам нищо, за да не правя спойлери, само ще кажа, че аз никога не бих могла да я разбера и едва ли бих ѝ простила за нещата, които е направила и предрешила.

Книгата е много добре направена и визулано – изпълнена е с много рисунки на Мади, лечебни епикризи, доклади от лекари, самолетни билети, имейли, СМС-и и различни изображения. Всичко това прави историятаа уникална сама по себе си. (А всичко това е нарисувано от Дейвид Юн – съпругът на писателката Никола Юн. 😉 )

30703731

„Всичко, всичко“ е една сърдечна история, което ще докосне всеки читател, който обича тежките истории, романтичните трепети, щастливия край и много любов (във всяко измерение). Силно препоръчвам на всички фенове на Джон Грийн, ще ви хареса. 😉

П.С. Единственото нещо, което бих променила в книгата е корицата, но това , защото съм безкрайно вклюбена в американската още от излизането на книгата!

П.С.2 Екранизацията по книгата скоро ще тръгне по кината! А ето и трейлъра ѝ:

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s