„Единственият и неповторим Айвън“ – Катрин Апългейт

Image result for "Единственият и неповторим Айвън"

„Единственият и неповторим Айвън“ от Катрин Апългейт (изд. Сиела) е една прекрасна книга. От тези, на които попадаме рядко и искаме да крещим след като ги прочетем. Които искаме да ги натикаме в ръцете на възможно повече приятели. Които искаме да ги покажем на възможно повече хора, за да чуят за тях и прочетат. Такава книга беше за мен „Единственият и неповторим Айвън“. Тиха, спокойна, по детски му прекрасна. Но това далеч не е книга само/за деца. Напротив – всеки може да се поучи от нея – било то възрастен, било то дете. А именно възрастните, със своите действия спрямо животните, трябва добре да осмислят и вникнат именно в книги като тази. Защото и животните са „хора“ като нас – и те имат нужда от любов, прегръдки и грижи, от семейство и утеха, от закрила и защита. Защото и животните имат чувства и живеят. А животът в клетка не е живот и никога няма да бъде пълноценно изживян.

11594337

Още от излизането на книгата през 2016г. исках да я прочета. И все отлагах. Бях пленена от корицата, на която се вижда усмихнатият Айвън със някакво малко засмяно слонче.

Днес реших, че ѝ е дошло времето. Четеше ми се нещо по-леко, нещо по-така, а и, да си призная, краткостта на главите и малкото текст, ме привлякоха и ето, че със сутрешното кафе, получих бонус – сърцераздирателна история.

Image result for one and only ivan bobВ книгата срещаме Айвън – както стана ясно, той е среброгърба горила. Живее в стъклена клетка, малка и тясна, в един мол – ЦИРКОВИЯ МОЛ С АРКАДНИ ИГРИ НА ИЗХОД 8! И животът му, както може да се досетите, никак не е лесен. Негови приятели са Стела и Руби – две слончета.

19087509

Книгата е вдъхновена от реална, истинска история. А част от нея е плод на въображението на Апългейт. Творбата се осланя на историята на Айвън – истинска горила, която в продължение на 27г. живее сама в клетка. Заловен още от бебе, той е отгледан в човешки дом, докато вече това е невъзможно, след което е отведен и включен в сбирка от животни, участващи в цирков мол.

Image result for one and only ivan ruby

След като го снимат за предаването „Нешънъл джиографик“, Айвън придобива популярност и много хора започват да протестират, да пишат писма и да искат да освободят горилата. Ето как местят горилата в един зоопарк в Атланта!

Image result for one and only ivan ruby

Айвън е знаменитост в този зоопарк, където се намира най-голямата група от западни равнинни горили в плен в цяла Америка.

Image result for one and only ivan ruby
Горилата Айвън (Ivan)
Image result for one and only ivan ruby

И така отново се връщаме към книгата. Въпреки че, както казах, историята е базирана на истинска, реална случка, част от нея е художествена измислица. Авторката добавя различни персонажи и животни, с които да предизвика по-силна реакция.

Image result for one and only ivan ruby

Двете слончета (Стена и Руби) и кучето Боб са плод на въображението на Апългейт, но това е така, за да може Айвън да разгърне потенциала си на защитник, на един истински среброгръб, както му е писано да бъде! 😉

Image result for "Единственият и неповторим Айвън"
Книжарница Orange
Краткостта на главите, от своя страна, осигурява един бърз и лесен прочит на книгата, което съвсем не е пропорционално на това, което получаваме от нея. А напротив – със прости думички, кратки изречения и глави, ние разбираме за съществуването на Айвън, доближаваме се до проблемите му, до желанията на животните и разбираме още по-дoбре колко жестоки могат да бъдат хората към животните. Неизбежно е пускането на някоя и друга сълза по време на четенето, така че си пригответе и кърпички под ръка. (Or is it just me?)

Книгата има толкова много награди, че ми е непонятно как може да е толкова малко известна в България:

Newbery Medal (2013)
California Book Award Gold Medal for Juvenile (2012)
Rebecca Caudill Young Reader’s Book Award Nominee (2015)
Pennsylvania Young Readers’ Choice Award for Grades 3-6 (2014)
Dorothy Canfield Fisher Children’s Book Award Nominee (2014)
Bluestem Book Award (2015),
SCBWI Crystal Kite Member Choice Award for California/Hawaii (2013)
Oklahoma Sequoyah Award for Children (2015)
Simon Honor Book (2014)
Image result for one and only ivan ruby

Определено книгата „Единственият и неповторим Айвън“ от Катрин Апългейт (изд. Сиела) е малко бижу. Мога да я сравня отчасти с наскоро прочетената „Манго и Бамбам: съвсем НЕ-тапир“ (изд. Лист). Книгата е световен бестселът, десетките награди и множеството езици, на които е преведена само свидетелстват за качеството на книгата. Това е една поучителна и много увлекателна история както за възрастни, така и за деца!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s