„Васко да Гама от село Рупча“ – братя Мормареви

vasko.PNG

 

Макар днешното поколение да не е запознато с творчеството на братя Мормареви, новите издания на ИК Сиела могат да им помогнат в откриването и заобичването на тяхното творчество. Миналата година ИК Сиела издадоха „Войната на таралежите“ с нова дрешка, а малко по-късно на бял свят изгря и „Васко да Гама от село Рупча“.

Двете книги са изрисувани от Дамян Дамянов, който е доста разпознаваем със стила си на работа. Книгите са с твърди корици, не малко илюстрации и добро оформление, което ги прави идеални за подарък я на някой малчуган, я на някой възрастен малчуган. И , може ги, именно родителите, хората, съвременници на Васко, Женя, Фори и Тинчето ще са най-носталгично настроени към книгата, защото тя е своеобразно огледало на тяхното детство, на отминалото им ежедневие, изпълнено с игри на откриво, смях и много забавление, неприсъщи за днешната младеж.

Но въпреки това, вярвам, че книгата „Васко да Гама от село Рупча“ ще стане верен приятел и на днешното младо поколение. Или поне силно се надявам в това, защото всеки, който не се е запознал с тяхното творчество, е пропуснал едни от най-добрите български романи!

Книгата очарова с майсторски поднесената си история, с уникалното чувство за хумор на братя Мормареви, което те запленява и те кара да се смееш на почти всяка страница! Повярвайте ми, ако започна да изписвам всички цитати, които са ме накарали да се смея, мястото отредено за текст не би ми стигнало.

18403534

Историята много прилича на тази във „Войната на таралежите“. И тук се запознаваме с малчугани – този път това са Васко, Фори, Женя и тяхната любов и мъка – Тинчето, или иначе казано Августина. Децата отново се забъркват в бели и забранени дейности, продиктувани от типично детски желания – нарушаването на правилата, породени я от някой бас, я от някое момиче. Тук срещаме детство без страх и чувство на дълг, прекалено загрижени родители и стриктни учители, лоши директори и какво ли още не.

И ето че нашия герой Васко (роден съвсем случайно в село Рупча) иска да плава редом с баща си – боцмана Слави Фотев. След неуспешния си опит да имат своя лодка, всеки от нашите главни герои изгубва по него – Женя трябва да се раздели с 5,50 лева, Фори пък губи 30 лева, както и своята нова търговска схема за пари, а Васко се разделя с мечтата си – да плава в открито море със собствена лодка! Последвалият злочест бас между него и смъртния му враг Фори, както и общата им симпатия към Тинчето, предизвикват следващите събития в книгата, които са колкото пакостливи и извън законите, толкова и героични и смели, присъщи само на един мъж, какъвто е Васко! 😉

11276293

Книгата е топла, уютна и няма момент от нея, който да не е стоплил душата ми. Обичам книгите на дуото Мориц и Марко, защото носят лекота, детска безгрижност и всеки път ме отнасят в едно по-друго, по-спокойно от сегашното време място. Време, където да си играеш навън е нещо най-обикновено и нормално.

Книгата „Васко да Гама от село Рупча“ (ИК Сиела) е една носталгична история, която ще остане завинаги една от най-добрите детски книги, които съм чела, защото никой не може да надмине неподправения стил на двамата братя!

С нетърпение очаквам следващата съживена книга на братя Мормареви и се надявам това да е съвсем скоро!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s